logo

•• Ako sa stráca voda z tela ••
 

Voda sa neustále stráca z nášho tela cez pokožku a dýchaním, v množstve približne 700 ml za deň. Ďalších 100 ml stratíme stolicou, približne 1,5 litra močom a 200
ml potením. Straty predstavujú približne
2,5 litra denne a treba ich dopĺňať. Straty vody sú veľmi závislé na jej príjme, prijímanej potrave, na úrovni pohybovej aktivity, teplote prostredia a oblečení. Pri cvičení a vysokých teplotách sa zvyšuje vylučovanie potu, stráca sa voda, a tým sa zvyšujú nároky na tekutiny. Značné straty
vody sú aj počas nevoľnosti a hnačky.

  • Močom stratí dospelý človek jeden
    až dva litre vody, uvedené straty však môžu v extrémnych prípadoch dosiahnuť až dvadsať litrov pri nadmernej konzumácii vody.
  • Množstvom moču sa mení stavom hydratácie organizmu – pri zníženej hydratácii klesá a pri zvýšenej naopak rastie.
  • Pohybová aktivita a teplo produkciu moču znižujú. Zima a znížené množstvo kyslíka vo vzduchu produkciu moču naopak zvyšujú.
  • Stolicou sa stráca v priemere asi 1 až 2 dcl vody, avšak toto množstvo sa môže pri hnačkách zvýšiť až osemnásobne.
  • Odparovaním z kože sa v priemere stráca asi pol litra vody denne a pľúcami u ľudí so sedavým spôsobom života o niečo menej, asi 300 ml. Tieto straty sú však veľmi závislé na vonkajšom prostredí – teplote, vlhkosti, prúdení vzduchu, prekrvení pokožky či množstve oblečenia a nadmorskej výške.
  • Straty vody dýchaním môžu u aktívnej osoby v prímorskej oblasti stúpnuť aj o viac ako pol litra a vo vyššej nadmorskej výške dokonca ešte o ďalších 200 ml, zvlášť v prípade ak sú vlhkosť vzduchu a teplota veľmi nízke.

 

Zdroje a linky:
http://www.eufic.org/article/sk/artid/vyznam-pitneho-rezimu/
Ing. Ján KERESTEŠ a kolektív, Zdravie a výživa ľudí
http://www.viscojis.cz/
Blatná, J., Dostálová, J., Perlín, C., Tláskal, P., Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou, Praha: Výživa servis s.r.o., 2005
European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy, EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA), Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water, EFSA Journal 2010; 8(3):1459

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...